De basis van een goed tuinontwerp is een prettige samenwerking. Goed overleg met maximale ruimte voor inspraak om uw wensen te kunnen vertalen naar een ontwerp. Een eerste oriënterend en vrijblijvend gesprek is bij u thuis of op kantoor. Tijdens deze kennismaking worden uw wensen besproken. Een advies kan een totaal tuinontwerp betreffen of uitsluitend een beperkt advies, bijvoorbeeld voor de aanplanting.

Wanneer u besluit mij de opdracht te geven voor het ontwerp voor uw tuin ga ik zo snel mogelijk aan de slag. Samen met u zetten we alle mogelijkheden op een rij. Welke stijl en sfeer past bij uw wensen? Wenst u een ‘relax’tuin of een‘speel’tuin? Bent u een hobbytuinier of heeft u minder tijd en zin in tuinonderhoud? Dit alles is van belang om jarenlang van uw tuin te genieten op uw eigen wijze. Relevante zaken worden opgemeten en er worden enkele foto’s gemaakt van de tuin en omgeving. Al deze gegevens worden verwerkt in een eerste schetsontwerp die met u besproken wordt en zonodig aangepast. Spreekt dit ontwerp u aan, dan volgt het definitieve ontwerp, een duidelijk uitgewerkte tekening op schaal waarin de keuze van materialen is aangegeven en waarmee u verder kunt.

1. Oriënterend en vrijblijvend gesprek
2. Wensen bespreken
3. Eerste schetsontwerp
4. Definitief ontwerp

De beplanting bepaalt mede het aanzien en de sfeer van uw tuin. Het ondersteunt de vormen die in het ontwerp zijn gekozen. En, niet onbelangrijk, het bepaalt de mate van tuinonderhoud. Het doel is te komen tot een harmonieze en duurzame aanplanting waarbij rekening is gehouden met de omvang van bomen en heesters op de lange termijn. Kiest u voor weelderige borders of een minimalistische opzet? De keuze van planten hangt sterk af van uw persoonlijke smaak. Misschien wilt u voor uw bestaande tuin een goed advies omdat de planten niet meer ‘floreren’. Ook voor een gedeeltelijke vervanging van de beplanting kan ik u een advies geven. Soms is een grondmonster nodig om te kunnen bepalen welke planten geschikt zijn of hoe de bodemgesteldheid verbeterd kan worden. In een advies voor de beplanting wordt aangegeven welke planten waar komen te staan. Op de bijgeleverde plantenlijst worden de aantallen vermeld en de eigenschappen zoals hoogte, standplaats en bloeitijd.

Complementaire kleurcombinaties

Zonnige border

Schaduwhoekje

De prijs van een ontwerp is afhankelijk van de afmeting van de tuin. De afmeting betreft het aantal m² van de tuin inclusief terras.

Afmetingen tot 100 m²   tot 200 m²   tot 300 m²  
Plattegrond inmeten / inventarisatie   € 75,- € 100,- € 125,-
Tuinontwerp € 325,- € 375,- € 450,-
Beplantingsplan € 175,- € 250,- € 300,-


Voor grotere tuinen wordt een prijsberekening gemaakt op basis van afmeting en complexiteit van de tuin/ het ontwerp.

Offertetraject en begeleiding aanleg € 45,- per uur
Reiskosten / -tijd buiten Bodegraven € 0,55 per km.

U kunt de aanleg geheel of gedeeltelijk zelf ter hand nemen of dit door een hovenier van uw keuze laten doen. Indien gewenst kan ik voor u bemiddelen bij het vinden van een geschikte hovenier. Ook bestaat de mogelijkheid dat ik u al het werk uit handen neem en de uitvoering van begin tot einde begeleid. Voor de uitvoering werk ik samen met uitsluitend zeer ervaren en deskundige hoveniers die werken volgens de tekening. Indien gewenst kan ik voor u een kostenberekening maken voor de uitvoering.